DEN GLEMTE SANDHED


LOADING

I seks spændende afsnit bliver vores børnelærdom vendt på hovedet, når vi går vi på jagt efter en historisk sandhed som det officielle Danmark benægter.At keltiske munke gjorde danerne kristne lige før Harald Blåtand. Tegn og symboler på sten, der før er blevet betegnet som mærkelige, gir mening når koden knækkes med keltiske briller.

Tilrettelæggelse: Gunnar Iversen, Henrik Helms, dBA MEDIA
Foto: Henrik Vinther Krogh, Complot Media
Redigering: Henrik Helms, dBA MEDIA
Gunnar Iversen

Gunnar Iversen

Gunnar Iversen er vores historiske detektiv, som afkoder glemte billedkoder. Han har i årevis arbejdet med at kortlægge keltiske aftryk i Danmark, og vil i seriens afsnit tage os med på en ekspedition, der bringer os helt fra den danske Jellingesten til den skotske ø Iona, som husede en af kelternes helt store helgener. Gunnar gør op med den officielle forskning, som mener at nok har vi keltiske aftryk i danmarkshistorien, men keltiske munke har aldrig været indenfor landets grænser.

SKOVRIDDERENS TESTAMENTE

Gunnar Iversen og Laumann Jørgensen

Som et bonus-program kan du se denne ekstra historie, der kom ud af jagten på de keltiske spor. En sommer besøgte Gunnar Iversen og jeg den tidligere statsskovridder Laumann Jørgensen som i en menneskealder, havde kigget efter keltiske spor, der lå før dem vi ledte efter. Vi var heldige at få lavet dette program, da Laumann Jørgensen døde kort efter optagelserne.


Prisvindende dokumentar

I 2007 vandt serien en række priser ved MCA Awards i DR-byen i København.
Hele serien vandt guld i dokumentargenren. Her er juryens begrundelse:
Der er ting, der er nævnt så mange gange, at det er blevet en vedtaget sandhed. Ikke at det nødvendigvis er forkert. Der er muligvis noget om snakken, men kunne det ikke være sjovt at undersøge, om det nu faktisk forholder sig sådan, som vi alle går rundt og tror? Især når det drejer sig om noget, der går så langt tilbage i tiden, at beviserne om ikke smuldrer, så i hvert fald mere bygger på indicier end fakta. Hvad med at kigge på en af Danmarkshistoriens vedtagne antagelser?
Juryen ved MCA Award 2007

Guld for bedste fotografering

Her er juryens begrundelse til Henrik Vinther Krogh:
"Man har forskellige locations, som kræver særlig omhu i beskæring, og indstillinger, der kan være tilstræbt neutrale eller værdiladede og fortolkende, og der skal hele tiden tages de rigtige valg, så de agerende personer fremstår præcis på sådan en måde, som fremmer budskabet visuelt. Det kræver sin mand, sin fotograf at indfange virkeligheden og arrangere samme, så der er smuk overensstemmelse som her mellem ord og billede, mellem udsagn og præsentation."

Guld for bedste manuskript

Gunnar Iversen og jeg vandt prisen for bedste manus - og her er hvad juryen sagde:
Man ønsker at informere hæderligt, og man ønsker så sandelig også at underholde. Og egentlig også at drille lidt med at nedskyde forudfattede meninger. Men drilleriet skal på den anden side ikke ganske skygge for alvoren, for egentlig vil man bare fortælle en rigtig god historie, som man selv sætter pris på. Der er mange bolde i luften for at ramme denne rene og gode historie, og derfor er det nødvendigt at have en klog struktur, som binder det hele sammen.
Juryen ved MCA Award 2007
edge

En udfordring

Stacks Image 6065
Jeg har i en lang årrække, i samarbejde med Henrik Vinther Krogh fra Complot Media, lavet historiske dokumentarer forfattet af Gunnar Iversen. Dokumentarer der som oftest vender op og ned på hvad vi har troet var historiske fakta. Det har bragt os rundt i ikke bare danmarkshistorien, men også rundt i det meste af Danmark med afstikkere til blandt andet den lille irske ø Iona. Det har bragt masser af udfordringer med sig, for det er bestemt ikke altid just så enkelt at visualiserer historiske teorier. Om det lykkedes kan du se ved at klikke på programmerne her på siden og tage på en historisk rejse sammen med Gunnar og os.
@import((standarddok))
dBA MEDIA Sofievej 6 DK-7400 Herning - T: 9716 1606 M: 4019 1606