LOADING

DØDENS KORRIDORER

”Dødens korridorer” er dokumentarprogrammet, der med nye og unikke optagelser fortæller et stykke ufortalt dansk verdenshistorie.
Under 1. verdenskrig var den danske kyst et af verdens farligste farvande. 68.000 miner var blevet udlagt af tyskere, englændere og amerikanere i forsøget på at vinde retten til det strategisk meget vigtige farvand omkring Danmark.
Skibe og ubåde kunne kun bevæge sig rundt om Danmarks kyst via to særligt etablerede korridorer – altså ”mine-fri stier” under havet. Men det var dødsensfarlige togter bådene gik ud på, når de forsøgte at slippe udenom de eksplosive miner på havets bund.

Tabet af U59

Den 12. maj 1917 udlagde englænd- erne 235 miner i et felt syd for spidsen af Horns Rev.
Den 13. maj 1917 udlagde tyskerne 420 miner vest for Horns Rev, og dagen efter yderligere 200 miner syd for Horns Rev.
Den 14. maj 1917 var ”U59” på vej ud gennem minefelterne ved Horns Rev eskorteret af minetrawlere og torpedobåde. Kl. 07,11 minesprængtes minetrawler ”Fulda” og straks efter ”U59”, hvorved begge fartøjer forliste. Hele besætningen på ”U59” omkom sammen med 5 mand af besætningen på ”Fulda”. Resten reddedes af en motortorpedobåd. Den dyrebare ubådsorlis resulterede i, at tyskerne efterfølgende udførte intensive minestrygninger i korridoren. Det kostede i de følgende dage tabet af flere mineskibe.
Utallige trawlere, ubåde og søfolk gik til i forsøget på at undslippe minefelterne – heriblandt U59 som gik i sin egen fælde, da den sejlede på et tysk minefelt, som var lagt ud blot én dag i forvejen – og pga. manglende kommunikation derfor også var nyt og ukendt, også for tyskerne selv.

I ”Dødens korridorer” finder Danmarks bedste undervandsfotografer i samarbejde med et lige så dygtigt filmhold på dækket U59. Og med udgangspunkt i historien om U59 tragiske skæbne og flere minetrawlere, der på samme måde fik deres endeligt, fortæller vi med flotte billeder og fantastisk reportage et stykke Danmarks-historie, som aldrig før er fortalt på tv, nemlig historien om Danmarks minefelter og Dødens korridorer.
Tilrettelæggelse: Gert Normann Andersen, Henrik Helms
Historisk research: Bent Anthonisen
Journalist: Rasmus Sylvest
Foto: Henrik Vinther Krogh, Troels Maigaard
Undervandsfoto: Philip Nathansen, Dennis N. Andersen
Redigering: Henrik Helms, dBA MEDIA
@import((standarddok))
dBA MEDIA Sofievej 6 DK-7400 Herning - T: 9716 1606 M: 4019 1606