DET BLIVER I FAMILIEN

Små og mellemstore virksomheder, i familieeje, er rygraden i vores erhvervsstruktur herhjemme. I øjeblikket er vi udfordret af en stor pukkel af virksomheder, som skal have ny ejer.
Morten Bennedsen
Der findes 60.000 familieejede virksomheder i Danmark, og i løbet af de kommende ti år skal 23.000 af dem skifter ejer. Såvel samfundsøkonomisk som strukturelt, er det afgørende, at de mange generationsskifter lykkes.

DE ER RYGRADEN

I TV serien ”Det bliver i familien”, der sendes på TV MIDTVEST Mokka sættes der fokus på generationsskiftet i fem midt og vestjyske virksomheder.
- Små og mellemstore virksomheder, i familieeje, er rygraden i vores erhvervsstruktur herhjemme. I øjeblikket er vi udfordret af en stor pukkel af virksomheder, som skal have ny ejer. Men jeg håber, og tror på, at familie-ejerskabet vil overleve i fremtiden, siger professor Morten Bennedsen, som i årevis har forsket i generationsskifter.
Hos industri virksomheden Frontego på Mors, er direktør Tage Odgaard Nielsen, ved at køre sønnen Jesper i stilling, som ny chef for det familieejede selskab. Frontego producerer inventar til bl.a. køkkener
Selv om vi nu klarer os godt rent økonomisk, er det en stor mundfuld for min søn, at skulle overtage virksomheden med godt 20 ansatte.
Tage Odgaaard

UDFORDRINGEN


- Vi er kraftig udfordret i en branche, som har været hårdt ramt af den finansielle krise, siger Tage Odgaard Nielsen. Selv om vi nu klarer os godt rent økonomisk, er det en stor mundfuld for min søn, at skulle overtage virksomheden med godt 20 ansatte.
Fire andre virksomheder fra landsdelen giver i TV serien et indblik i deres arbejde med, at køre næste generation i stilling til at overtage familie virksomheden.

DRAMTATISK FORLIS


Fiskeskipper John Christensen fra Thyborøn, er efter et dramatisk forlis med sin forholdsvis nye garnbåd, kommet i gang med fiskeriet igen. Nu med sønnen Lennart ved sin side.
- Jeg tror ikke jeg var kommet på havet igen, hvis ikke Lennart var trådt ind og nu har fået en andel i vores rederi, siger John Christensen. Generationsskiftet er på den måde blevet lettere, og foregår glidende over de kommende år.
Jeg tror ikke jeg var kommet på havet igen, hvis ikke Lennart var trådt ind og nu har fået en andel i vores rederi
John Christensen

ALVORLIG ARBEJDSULYKKE


Hos familien Baand er overdragelsen af slægtsgården nord for Viborg trukket i landdrag. Henrik Baand er 3. generation på ejendommen. Han blev i 2007 udsat for en alvorlig arbejdsulykke og generationsskiftet blev stillet i bero. Omtrent samtidig ramte gældskrisen landbruget, og skabte usikkerhed om finansieringen.

- Min far og jeg ejer i dag hver sin halvdel af ejendommen. Men, bankerne vil ikke give os lov til at gennemføre sidste del af generationsskiftet. Simpelthen fordi der ikke er værdi nok i ejendommen på nuværende tidspunkt, siger Henrik Baand.

Ud over familierne fra Viborg, Mors og Thyborøn, medvirker El-installatør Morten Brændgaard fra Ringkøbing, samt tidligere indehaver af Hee El-service, Bodil Hansen i serien. Sammen med de to generationer af købmænd fra landsbyen Haderup, Malene Houni Hansen og Erik Visholm, giver de deres bud på et vellykket generationsskifte.

Tilrettelæggelse: Gunnar Iversen, Henrik Helms, dBA MEDIA
Foto: Henrik Vinther Krogh, Complot Media
Redigering: Henrik Helms, dBA MEDIA

LOADING
@import((standarddok))
dBA MEDIA Sofievej 6 DK-7400 Herning - T: 9716 1606 M: 4019 1606